Tweede crematorium van Nederland wordt monument

 
Vanwege de unieke architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden is het Crematorium Dieren  (Imboslaan in Dieren) door de gemeente Rheden recentelijk op de lijst van monumenten geplaatst. Daar komt bij dat het Crematorium Dieren - dat op initiatief van de Koninklijke Facultatieve in 1954 geopend werd - volgens de gemeente Rheden als tweede crematorium van ons land ‘een hoge historische waarde heeft als bijzonder voorbeeld van de funeraire cultuur in Nederland’. Niet alleen het crematorium heeft de monumentenstatus verkregen, dat geldt ook voor het Columbarium Erika én de aanleg van de strooivelden in het gedenkpark.
 
Crematorium Dieren werd op 24 april 1954 geopend en was daarmee het tweede crematorium van Nederland. De bouw was noodzakelijk, omdat een steeds groter aantal mensen in het Oosten en Noorden van Nederland zich wilde laten cremeren. De hoge vervoerskosten naar het toen nog enige crematorium in ons land – Crematorium Westerveld in Driehuis, dat in 1913 ook door ‘de Facultatieve’ gebouwd was - werd een steeds groter bezwaar.
 
Ontwerp
 
De eerste steen van Crematorium Dieren werd op 30 mei 1953 gelegd door de heer J.J. de Bruin, de toenmalige burgemeester van Rheden. Het ontwerp kwam van de Haagse architect H.C.P. Nuyten. Deze ontwierp voor het terrein van 9 hectare een gebouw van 50 bij 36 meter met een parabolisch gebogen dak boven de aula, zodat er een optimale lichtinval ontstond. Toen het crematorium in 1954 haar deuren opende, was het een voor zijn tijd modern en functioneel gebouw. Door de vorm en het kleurgebruik sloot het uitstekend aan bij zijn omgeving.  
 
Voor meer informatie: www.crematoriumdieren.nl