• Welkom op de website van de Koninklijke Facultatieve

De Koninklijke Facultatieve werd in 1874 als 'Vereeniging tot invoering der Lijkenverbranding in Nederland' opgericht met als doel de keuze voor crematie in Nederland mogelijk te maken.

In 1913 bouwde de Koninklijke Facultatieve het eerste crematorium van ons land in Driehuis (gemeente Velsen, Noord-Holland): het Crematorium Westerveld. Om een proefproces uit te lokken werd hier op 1 april 1914 de eerste crematie uitgevoerd. Aangezien deze illegaal was, werd proces-verbaal opgemaakt, maar op basis van de gebrekkige Begrafeniswet sprak de rechtbank iedereen vrij. Vanaf dat moment werd cremeren gedoogd. Dat duurde tot 1955 toen crematie wettelijk werd toegestaan. Een jaar eerder bouwde de Vereniging in Nederland een tweede crematorium in Dieren, omdat er steeds meer voorstanders van crematie kwamen.

Bij het honderdjarig bestaan in 1974 ontving de Facultatieve - als kroon op haar werk - het predicaat ‘Koninklijk’ vanwege de belangrijke rol die zij gespeeld had bij de acceptatie van cremeren in Nederland. Het was echter pas in 1991 (117 jaar na de oprichting!) dat de wet begraven en cremeren wettelijk gelijk stelde. In 2003 was het aantal crematies in Nederland voor het eerst (iets) hoger dan het aantal begrafenissen.

Lees verder >>

 

Nieuws

Stichting Nooit Voorbij ontvangt € 8.750
Lees verder

€ 15.000 voor Stichting Ushersyndroom
Lees verder

€ 15.000 voor Stichting Nikai ‘Sterk tegen kinderkanker’
Lees verder